Onze klant The Ocean Cleanup wint met de Interceptor de Dutch Design Award: Categorie Product


Dutch Design Award

Dutch Design Awards beloont het beste Nederlands ontwerp van het afgelopen jaar. Tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven, werd de Dutch Design Award (DDA) op 23 oktober 2020 uitgereikt aan onze klant The Ocean Cleanup, met de Interceptor winnaar in de Categorie Product.

De Dutch Design Week in Eindhoven is het grootste designevenement in Noord- Europa en presenteert werk en concepten van meer dan 2.600 designers aan meer dan 355.000 bezoekers uit het binnen- en buitenland.

De Interceptor

Zo’n 80 procent van al het plastic afval in de oceanen wordt aangevoerd door rivieren. The Interceptor is The Ocean Cleanup’s antwoord op dit probleem. The Interceptor is ontworpen om zelfstandig afval uit rivieren te verzamelen en werkt voor 100% op zonne-energie. Het afval komt The Interceptor binnen met de natuurlijke stroming van de rivier waarna het via een lopende band wordt opgevangen. Elke Interceptor heeft een internetverbinding, waardoor The Ocean Cleanup continu prestaties en gegevens kan verzamelen en lokale operators automatisch geïnformeerd worden wanneer de afstortcontainers vol zijn. De kracht van The Interceptor zit hem in de autonome werking en de schaalbaarheid van de productie. Want hoe meer er in gebruik gesteld worden, hoe meer er opgeruimd wordt en hoe meer het einddoel in zicht komt: schone oceanen.

De Jury:

Structurele oplossingen bedenken voor grote bedreigingen van het milieu is een gigantische ambitie. The Ocean Cleanup laat zien dat het een proces is waarin je al doende leert. Boyan Slat en De Fabrique schetsen een nieuw scenario dat een flinke stap dichter bij de bron het probleem aanpakt: het plastic afval dat via rivieren in de oceanen terechtkomt. Een mooie samenwerking tussen jong talent en een gerenommeerd bureau, waar design wordt ingezet als probleemoplosser. De techniek is op alle lagen doordacht en de schaal waarop meerdere Interceptors kunnen opereren is hoopgevend.

— ‘Een moedig voorbeeld van het probleemoplossend vermogen van design. De techniek van The Interceptor is door The Ocean Cleanup en Fabrique op alle lagen doordacht en de schaal waarop meerdere Interceptors kunnen opereren is hoopgevend.’

Toepassing Arena PLM

The Interceptor is ontwikkeld gebruik makend van het Arena PLM platform. In Arena PLM is de complete Bill Of Material (Stuklijst) van de Interceptor opgenomen, met alle details, de electronica en mechanische onderdelen. Arena helpt ook bij het revisiebeheer, de calculaties en het supplier management. Met het Arena supplier portal kan het team van de Interceptor daarnaast eenvoudig instellen welke leveranciers toegang hebben tot welke informatie rond de De Interceptor.

Zo is het complete team inclusief de leveranciers opgenomen in het proces en zien leveranciers altijd alles wat nodig is in de juiste versie. Hiermee is de basis gelegd voor een schaalbaar product en proces. Dit is een bijdrage aan de doelstelling om 1000 Interceptors te bouwen in de komende 5 jaar, zodat 80% van de plastic vervuiling wordt afgevangen. Dat is een mooi project om samen aan te werken, met het Riverteam van The Ocean Cleanup en partners.