Keuze van een BOM Management toolkeuze van een bom management tool
arena-bom-management-tool

Wanneer een product idee van concept naar prototype en productie gaat, is een goed beheerde stuklijst (BOM – Bill Of Material) een cruciaal onderdeel van het productontwikkelingsproces. Om deze BOM goed te beheren, selecteren de meeste organisaties een BOM Management Tool. Zo zorgen zij er voor dat alle leden van het productieteam de meest recente productrevisies zien.

Wat is een BOM?

Als het gaat om het bouwen van een product, is de BOM het belangrijkste resultaat dat een engineeringteam doorgeeft aan een productieteam. Op het eenvoudigste conceptuele niveau is de BOM een lijst met onderdelen die nodig zijn om een ​​afgewerkt product te maken. De BOM is echter niet alleen een onderdelenlijst – het is een complexe verzameling van afzonderlijke stukjes informatie en de onderlinge relaties. Naast het beschrijven van een breed scala aan onderdelen en hoe deze zich tot elkaar verhouden binnen een product, geeft de BOM bijvoorbeeld ook de potentiële leveranciers weer en de kostprijs.

Het belang van de BOM wordt algemeen erkend en er zijn miljarden dollars uitgegeven om tools te ontwikkelen die het beheer van stuklijsten helpen ondersteunen tijdens het ontwerp- en productieproces.

Waarom is een BOM management tool belangrijk?

Organisaties vinden software voor stuklijsten nuttig voor het verminderen van problemen bij het delen van producten tussen de productie- en engineeringafdelingen. De engineering-projectmanager, die de kosten moet schatten en engineering-taken moet analyseren, is over het algemeen het eerste lid van de organisatie die de stuklijst samenstelt. De productie afdeling, die de stuklijst gebruikt om het product te bouwen, is niet vaak betrokken bij de opzet van deze stuklijst. De overdracht kan vervolgens een uitdaging vormen wanneer de partijen die productgegevens geven en ontvangen niet “on-the-same-page” zijn. Een BOM-management tool kan dan helpen om deze input van engineering- en productieteams te combineren én ervoor te zorgen dat beide teams met dezelfde productgegevens werken.

Terwijl het ontwerpproces van de eerste ontwikkeling via overdracht naar de productie gaat, kan een stuklijst steeds complexer en moeilijker te onderhouden worden – vooral voor organisaties die geen goede stuklijst management tool hebben. Regelmatig moeten engineeringprojectmanagers verschillende versies van de stuklijst maken en onderhouden om te voldoen aan de behoeften van verschillende doelgroepen, waaronder engineers, contractfabrikanten (CM’s), ontwerpbureaus voor printplaten (PCB’s) en andere leveranciers. Zonder een speciale BOM-managementtool om de voortdurend evoluerende versies van de BOM te verwerken, kan het delen van productgegevens een tijdrovende en vervelende taak zijn, om maar te zwijgen van de foutgevoeligheid.

Wanneer organisaties ervoor kiezen om geen BOM management tool te implementeren, kunnen er ernstige gevolgen voortvloeien uit slecht beheerde BOM’s. Als het management bijvoorbeeld geen manier heeft om toegang te krijgen tot productkosten tijdens de ontwikkelingsfase, waar ten minste 70% van de productkosten wordt bepaald, kan een organisatie mogelijkheden voor kostenbesparing missen.

Bovendien wordt het moeilijker voor het ontwerpteams om samen te werken met de supplychain en met elkaar. Ten slotte behoudt het bedrijf weinig van de kennis die is verzameld tijdens de ontwikkeling van een product, omdat het geen manier heeft om de informatie te organiseren en geen centrale plaats heeft om de informatie op te slaan.

Waarop moet u letten bij een BOM-beheeroplossing?

Er zijn tools die specifiek zijn uitgerust om kleine tot middelgrote fabrikanten te helpen bij hun BOM-managementbehoeften. Bij het zoeken naar een BOM-managementtool is het belangrijk om te investeren in een tool die zowel strategieën voor productontwikkeling op korte als op lange termijn ondersteunt.

Drie belangrijke functies in een BOM Management tool

Om ervoor te zorgen dat een BOM-managementtool een organisatie helpt productgegevens efficiënt te beheren en het productontwikkelingsproces te stroomlijnen, is het te adviseren een BOM-managementtool te selecteren met de volgende belangrijke functies:

Ten eerste is het belangrijk dat de BOM-managementtool een gegevensframework is, zodat het kan dienen als de enige productgegevensbron voor de hele organisatie in één locatie. Ten tweede moet het de BOM in een collaboratieve werkruimte plaatsen zodat leden van het ontwerpteam met de gegevens kunnen werken in een structuur die vooruitgang aanmoedigt, zichtbaarheid creëert en een vlottere werking in de hele ontwerpketen mogelijk maakt. Ten slotte moet de tool toegankelijk zijn buiten de grenzen van de organisatie, zodat de ontwerpketen en supply chain geïntegreerde partners worden in productontwikkeling.

Een BOM Management tool die deze drie elementen combineert, verbetert de efficiëntie van de stuklijst voor individuele gebruikers en de algehele gegevensuitwisseling op alle niveaus van de supply chain.

Werkt Excel als een BOM Management tool?

In bijna alle organisaties, van één medewerker tot Fortune 500-bedrijven, wordt de technische stuklijst (EBOM) in eerste instantie gemaakt en onderhouden in een spreadsheet programma zoals Microsoft® Excel.

Hoewel dit een goede plek is om te beginnen, zijn spreadsheets geen ideale BOM Management tools. Een BOM is een complexe verzameling informatie over onderdelen, leveranciers, fabrikanten en de onderlinge relaties die door een grote verscheidenheid aan mensen binnen de onderneming en in de supply chain worden gebruikt.

Vanwege de inherente complexiteit van BOM’s, vereist efficiënt BOM Management een relationele database voor meerdere gebruikers die een veelheid aan gegevenstypen, vermeldingen en relaties kan ondersteunen en die toegankelijk is voor iedereen die het moet zien – ongeacht hun geografische locatie. Aangezien een spreadsheet niet multi-user of relationeel is, creëert het gebruik als BOM Management tool een ernstige mismatch tussen de tool en de taak.

BOM Management met Arena PLM

Arena biedt een speciale BOM Management-tool die engineers en fabrikanten kunnen gebruiken om de BOM en gerelateerde productgegevens te beheren. Met Arena PLM wordt de BOM op een gecentraliseerde locatie bijgehouden, waardoor het gemakkelijk is om productgegevens up-to-date te houden.

BOM’s opgeslagen in Arena PLM, kunnen worden gedeeld met leveranciers en contractfabrikanten; zodat partners toegang hebben tot de productgegevens die ze nodig hebben om het juiste product met de juiste onderdelen te bouwen. Bekijk onze productpagina voor meer informatie over Arena PLM.