Structuur Bill Of Material


Goed gemaakte producten worden gedocumenteerd met een stuklijst (BOM). Deze lijst met artikelen, onderdelen, samenstellingen en subeenheden, dient als een manier om een ​​nauwkeurige lijst van vereiste componenten bij te houden.

Een stuklijst op meerdere niveaus, ook wel een ingesprongen (indented) stuklijst genoemd, toont de hiërarchische structuur van assemblages en de bijbehorende onderdelen en componenten.

Multi-level BOM Voorbeeld

screenshot of a multi-level BOM

Screenshot van een BOM / stuklijst met meerdere niveaus. Deze BOM toont de printplaatassemblage (PCBA) in een GPS-product

Kiezen welke stuklijststructuur te gebruiken

Om de stuklijststructuur te definiëren die het beste bij uw behoeften past, is het belangrijk om te overwegen wie de stuklijst gaat gebruiken, evenals het type product dat u met de stuklijst bouwt. Stel jezelf de volgende vragen. Wordt uw stuklijst intern voor technische doeleinden gebruikt? Wordt uw stuklijst gedeeld met een contractfabrikant, partner of andere medewerker? Welke soorten producten maak je? Wat is de complexiteit en configureerbaarheid van uw producten? Dit zijn slechts enkele belangrijke factoren waarmee u rekening moet houden bij het structureren van uw stuklijst. We behandelen elk van deze hieronder in meer detail.

Voor intern technisch gebruik kan de stuklijststructuur variëren op basis van de technische discipline. Ontwerpers en werktuigbouwkundigen geven vaak de voorkeur aan een stuklijst met geneste subeenheden omdat de subeenheden kunnen worden gebruikt voor verschillende productontwerpen. In deze gevallen geeft de stuklijst vaak op maat gemaakte componenten weer en biedt deze essentiële informatie over de structuur van het product. Elektrotechnici geven daarentegen de voorkeur aan stuklijsten die niet zijn genest, omdat ze doorgaans kant-en-klare componenten vastleggen. Hier is de manier waarop de componenten met elkaar worden verbonden (het schema) belangrijk voor de elektrotechnicus, maar niet voor de algehele structuur van de stuklijst.

Bij het delen van stuklijsten met een contractfabrikant, partner of medewerker kan het handig zijn om een ​​stuklijst met enige structuur te gebruiken. Met het nesten en maken van onderdelen in uw stuklijst kunt u specifieke onderdelen (sub-assemblages) isoleren, zodat u alleen de ontwerpgegevens kunt delen die u nodig hebt voor uw partner of CM (Contract Manufacturer). Als uw partner u helpt met een ontwerp, kunt u ervoor kiezen alleen de sub-assemblage te delen die betrekking heeft op hun werk, waardoor de intellectuele eigendom wordt beschermd die verband houdt met de andere sub-assemblages van het productontwerp.

Een stuklijst op meerdere niveaus is ook handig als u complexe en zeer configureerbare producten heeft. Het bijwerken van een sub-samenstelling binnen een grotere productsamenstelling kan snel worden gedaan als u uw stuklijst als multi-level heeft gestructureerd, omdat een change order alleen effect heeft op een subset van het product. De sub-samenstelling kan worden herzien en indien nodig in meerdere assemblages op een hoger niveau worden gebruikt. De assemblages op een hoger niveau hoeven alleen in de structuur van de productstructuur te worden herzien als de vorm en de functieregels dit vereisen.

Een stuklijst op meerdere niveaus kan ook het risico verminderen als u producten hebt met onderdelen met lange doorlooptijden, hoge voorraadkosten of leveranciers van één bron. Een stuklijst met subeenheden stelt u in staat potentiële alternatieven voor dure onderdelen te lokaliseren en biedt een beter inzicht in samenstellingen en subeenheden die mogelijk extra werk vereisen. Uiteindelijk kan deze structuur helpen problemen aan te pakken die zich vóór of tijdens het productieproces kunnen voordoen.

Door rekening te houden met de belanghebbenden die de stuklijst gebruiken en de soorten producten die u bouwt, kunt u beter de stuklijststructuur bepalen die geschikt is voor uw organisatie.

De problemen bij het beheren van BOM’s op meerdere niveaus in Excel

Excel BOM-spreadsheets zijn een veelgebruikte tool voor kleine en middelgrote fabrikanten die net beginnen met het beheren van productgegevens. Hoewel Excel enkele eerste voordelen biedt – het is in feitelijk gratis (want u heeft het al) en gemakkelijk toegankelijk – kan het beheren van stuklijsten met meerdere niveaus in Excel extreem vervelend en tijdrovend zijn.

Omdat elke cel in een Excel BOM een handmatige handeling vereist (gegevensinvoer, kopiëren en plakken, formules maken, enz.), Is het gemakkelijk om een ​​fout te maken, wat betekent dat voortdurende handmatige controle nodig is om te zorgen dat invoer en wijzigingen correct zijn. Dit is beheersbaar wanneer uw stuklijst slechts een paar items is, maar wanneer u werkt met ingesprongen stuklijsten die honderden of duizenden onderdelen bevatten, is het handmatig beoordelen van elke cel niet schaalbaar. En hoewel Excel goed is in het analyseren van numerieke gegevens, kan het samenstellen van stuklijsthoeveelheid en kosteninformatie in een spreadsheet te ingewikkeld zijn in het geval van diep geneste parent – child relaties.

Als u van plan bent om Excel te gebruiken om stuklijsten op meerdere niveaus te beheren, zijn er een paar vragen die u misschien eerst wilt beantwoorden. Kunt u de risico’s van handmatige gegevensinvoer beperken? Wordt het onvermogen om snel kostengegevens te verzamelen een probleem voor uw organisatie?

Hoe Arena PLM helpt bij het beheren van BOM’s op meerdere niveaus

Arena PLM, met Bill of material- en verandermanagement, biedt een efficiëntere aanpak voor het beheren van BOM’s met meerdere niveaus dan Excel. Omdat de software is gebouwd op een relationele database, kunt u een onbeperkt aantal een-op-veel en veel-op-veel relaties maken, waardoor fouten bij het invoeren van gegevens worden voorkomen en onduidelijkheid over productgegevens wordt geëlimineerd. U kunt ook een enkel onderdeel massaal vervangen op verschillende locaties binnen een stuklijst of in meerdere ongelijksoortige stuklijsten, waardoor u uren tijd bespaart en verschillen in de stuklijst wegneemt.

Bovendien kunt u met Arena PLM informatie over materiaalkosten vastleggen en analyseren op ingesprongen stuklijsten. Met productinformatie die is opgeslagen in Arena PLM, is het mogelijk om schattingen en offertes op componentniveau van uw leveranciers bij te houden. Zo kunt u de kosten van een merk berekenen op basis van offertes, eerdere aankopen of geschatte kosten. Omdat u toegang hebt tot realtime-kosteninformatie voor al uw BOM’s met meerdere niveaus in Arena PLM, kunt u zich realiseren welke impact productkosten hebben op de winstgevendheid. Daarnaast kunnen delen van de stuklijst secure gedeeld worden met partners, zoals contract manufacturers, waardoor zij altijd de laatste versie zien en de wijzigingen.